In centrul Romaniei, la Odorheiul Secuiesc, 12 maicute romance de religie greco-catolica (toate licentiate) au grija de 120 de copii intre 3 si 18 ani, cu handicap sau situatii sociale grele, romani,  maghiari, rromi, indiferent de religie, veniti din toata tara, cei mai multi insa din Maramures.

In vara lui 1996, Fundatia umanitara "Basel Hilft" a donat Congregatiei cladirea finantata de elvetieni, in valoare de peste 6 milioane US $. Dar opinia publica din Odorheiul Secuiesc si autoritatile locale au contestat dreptul maicutelor de a se stabili
in oras, pe motiv ca deterioreaza compozitia etnica.
Astfel, in 28 mai 1997, o multime surescitata s-a adunat langa cladire, cateva persoane au intrat si le-au scos cu forta pe cele patru maici aflate inauntru, adresand-le cuvinte injurioase. Doar cu interventia autoritatilor centrale, maicutele si copii au putut reintra in cladire. Dar sicanele continua si in prezent, maicutele fiind tarate in Tribunal pentru nenumarate procese nedrepte.

Tot in centrul Romaniei, la Odorheiul Secuiesc, functioneaza Liceul teoretic "Marin Preda", singura institutie de invatamant in limba romana pe o raza de 50 de kilometri. Acest liceu risca in permanenta sa fie desfiintat, daca nu are minim 200 de elevi.

Asa ca intre Casa "Sf.Iosif" si liceu s-a incheiat un parteneriat reciproc avantajos: fara liceu, copiii de la asezamant nu ar avea unde sa invete in romana, iar fara elevii din Casa "Sf.Iosif", liceul ar fi desfiintat. Liceul are clasele de la virsta de gradinita pana la clasa a 12-a.

In 2006 a absolvit liceul prima promotie de eleve de la asezamant. De atunci, multe dintre ele sunt deja studente. Copii care, altfel, poate nu ar fi avut nici o sansa.

Casa "Sf.Iosif" nu primeste fonduri de la Statul roman. Toate cheltuielile sunt suportate din donatii. Uneori nu sunt bani pentru plata facturilor. De asemenea, copiii au permanent nevoie de haine si incaltaminte si binenteles de mincare, caldura, apa.

In urma cu jumatate de an am avut onoarea de a vizita asezamantul si de o cunoaste personal pe maica Emilia, superioara Casei "Sf.Iosif". Am fost impresionati de curatenie din cladire, dar mai ales de cea sufleteasca, de pacea si linistea din inimile maicutelor si copiilor, de educatia de calitate la care sint elevii expusi permanent ei fiind ajutati la diferite materii.

Orice sprijin (logistic, financiar, contacte, material, lobby, etc.) este bine venit.

Pentru contact direct: Casa "Sf.Iosif", str.Stejarului, Odorheiul
Secuiesc, cod 535600, jud.Harghita, tel.0266218205, sora Emilia Trif,
trifemilia@yahoo. com.

Informatii suplimentare:

http://www.mesageru l.ro/index. php?id=id: 00000048170

http://civicmedia. ro/acm/index. php?
option=com_content& task=view& id=649&Itemid= 88

http://www.cdep. ro/comisii/ drepturile_ omului/pdf/ 1997/pv0604. pdf

http://www.cdep. ro/pls/steno/ steno.stenograma ?ids=1022& idm=1,17& idl=1

http://www.condeiul ardelean. ro/prima_ pagina.php?
nr_curent=99& articol=2260

http://www.formula- as.ro/2006/ 720/societate- 37/cserehat- dealul-cu-
ingeri-7051