A XI-a Conferința Internațională UNIFERO
Alba Iulia 2018
Generațiile Marii Uniri la Centenar – Povestiri de dragoste de țară

Preambul: Disecție asupra unor rânduri

Bisturiul gândurilor este necruțător! Îl sterilizăm permanent, ajutați de știri vechi sau noi, de scenarii pentru filme polițiste închipuite de unul și altul, filme șchioape care nu s-ar vinde nici pe un dolar, dupa cum conversam în frînturi cu un OM pe care îmi permit să îl numesc prieten. 

Operația va ocupa doar câteva minute dar trebuie să o fac. 
Pentru că scriind despre cele întâmplate la Alba Iulia, în Conferința Internațională, a XI-a, a UNIFERO am făcut o mare eroare: m-am îmbolnăvit de pânza de păianjen în care suntem, cu voie sau fără, prinși. Întâmplarea UNIFERO nu se poate de fapt spune în câteva vorbe, înșiruiri de nume și cifre.

Trebuia să o fac precum pictorii, căutând unghiul de aur, îndepărtându-mi pașii de operă, pentru a vedea întregul profund și de neimitat al celor petrecute.

Prea drepte și reci, datele aduse mai jos în fața cititorilor de subsemnata nu fac altceva decât să răstălmăcească scurt și nedrept de sec o stare de profund respect pentru istorie, pentru generatiile Marii Uniri, pentru cei a caror amintire formează mozaicul permanentei transformări cuprinse între timpurile creării României noastre moderne, noduri de energii peste vreme. Acestea au fost sensurile celor trei zile ale sărbătorii UNIFERO la centenar. 

Atât voiam să spun. Disecția este aproape gata. Cuvinte s-au înșirat pentru a susține efortul unui mare grup de ROMÂNI (femei, barbați, tineri și copii, seniori ai noștri) din UNIFERO - care consideră și dovedesc de 11 ani pana astazi că se poate. Da, România, se poate! Aici sau înafară. 

JURNAL al zilelor 1, 2 si 3 ale Conferintei UNIFERO 2018 – Alba Iulia
Iată cum, în România noastră de azi, care se vrea modernă, democrată și întreagă, pot avea loc și întâmplări de bine, pagini care intră în istoria acestor vremuri, pentru mai departe.
Desfășurată nu demult la Alba Iulia sub genericul de mai sus, a XI-a Conferință Internațională UNIFERO Inc. (Uniunea Internațională a Femeilor Române pentru femei de pretutindeni, familiile și suporterii acestora), organizație infiintata si înregistrată în anul 2007 in Atlanta, Statul Georgia, SUA, Președinte și Fondator Prof. lector Smaranda CAZAN-LIVESCU susținută de soțul său Prof. Lucian LIVESCU, de Biroul Director si de membri sai, a reprezentat un eveniment de mare tensiune patriotică, de neuitare și încurajare spre cunoaștere, adresat atât generațiilor viitoare din România, din R Moldova și nordul Bucovinei, din ținuturile limitrofe, cât și din orice colț al lumii unde românii se află trăitori.
Eforturilor membrilor organizației, veniți din toate colțurile țării, li s-au alăturat prin mesaje și lucrări membri din Bulgaria, Canada, China, Columbia, Germania, Israel, Italia, R. Moldova, Spania, Suedia, SUA. 

Trei zile de voluntariat prin module pe teme legate de Centenar, întâlniri, ateliere, expoziții de carte, de documente istorice, reviste, icoane, costume populare de patrimoniu, recital de teatru, concerte și vizite prin istorie (de la Alba la Blaj apoi in comuna de frunte a locurilor din Valea Secaselor, la 10 km de Alba Iulia, Ciugud, unde primirea facuta de oameni deosebiti in frunte cu Primarul Gheorghe Damian ne va ramane in memorie), au înscris intamplarea tocmai trecuta ca pe un semnal că se poate merge vertical în orice vremuri, fără susținere financiară, alta decât finanțe proprii, demonstrand odata in plus ca România este a celor care o iubesc onest si neconditionat!

La aceasta a XI-a Conferinţă Internaţională UNIFERO, în An Centenar, la sărbătorirea Marii Uniri şi începuturile României moderne, salutul UNIFERO, desi în cuvinte neiscusite despre devenirea noastra, a fiecăruia dintre cei care susţinem România profundă, onestă, sensibilă şi cultă, indiferent de limba pe care o vorbim pe lângă cea română, în spaţiul românesc sau în afara lui, reafirma organizatia ca pe “o noua constelatie”, dupa cum a declarat scriitoarea Aura UNGUREANU.

Eveniment încărcat de istorie, Conferinta a-XI-a de la Alba Iulia, a adus istoria în suflete pentru mai departe.
“Ştim că în fiecare din noi există o Mariucă luptătoare la vârstă fragedă, sau o Ecaterina Teodoroiu, o Elisabeta Rizea sau o Elena Cuza, Cocuţa Vogoride, un şir de Regine şi Principese, voievozi si regi prin care ţara aceasta a noastră, ROMÂNIA, a devenit întreagă” ne-a declarat o participantă. 
Printre cei care au contribuit la evenimentul moderat de prof. Smaranda LIVESCU din Atlanta (SUA), menționăm doar câteva prezențe importante toate: Maria MACHEDON ( Mesaj, Cahul, Basarabia); Luminita PIGUI – NEAGOE (Mesaj Spania); Delia si Fernando PRADA (mesaj Suedia/Columbia/Romania); Milena MUNTEANU (Mesaj si articol Canada); Viorel MAIER (Mesaj din Israel); Andy PAN (Mesaj China); Prof. Zoia JALBA, Parlamentar din Chișinău (Basarabia); Grupul Vatra Dornei -prezentari prof. Paraschiva ABUTNĂRITEI (Presedinte asociatia „Arboroasa” filiala Vatra Dornei), Minorica DRANCA, Aurora IOVU, Jenica ROMANICĂ- Asociatia Pro Basarabia și Bucovina Filiala ”Arboroasa, Aldona PATRAS; Prof. Ionela IONESCU si Rodica MISCHIU (indrumator cerc sculptura) Tg. Jiu, Gorj, Maria AIFTINCAI – rapsod si scriitor popular din Vladimirescu, Delia RADMANASTEAN- Ortisoara, reprezentanti din Consiliul Judetean Alba Iulia, Florian STOICA - Fundația Literar Istorica "Stoika"; Serena ADLER - dr. in Energie si Mediu / MS- Management (București); Sebastian CHIRIMBU, Conf. Univ.dr. si Adina Mihaela CHIRIMBU, lector univ. Dr. – Universitatea Spiru Haret; Prof. Lucian LIVESCU (SUA); Luminita AVRAM – Proiecte Culturale - Casa de Cultură Ploiesti; Prof. Maria VISOSCHI- Liceul Tehnologic Agromontan "Romeo Constantinescu" si Ioan VISOSCHI - Colegiul National „NICOLAE IORGA”- Vălenii de Munte, Prahova; Grup Bucuresti: Maria PETRESCU; Aura UNGUREANU, Maria NICULESCU (Scriitori); Violeta DASCĂLU director Școala Ferdinand; Magdalena și Stefan APOSTOL - Asociația Cultural Artistica „JOC” BMR din Bucuresti; Virgil MIHAILOVICI – asociatia Siguranta AUTO; Doina BARCA, scriitor, (revista „Independenta Romana/Independenta prin cultura”); Elisabeta IOSIF, scriitor, (Director revista Cetatea lui Bucur); Mirela VOICU- director „Ansamblul/Asociatia „Flori de nuc”; Doina TEGLAS, membru; Mihai MARGHITAS (student master- Timisoara - prezentare si donatii centenar); Nicoleta MARGHITAS – Director Scoala Gimnaziala Liebling, Timis (donatii prezentare Reviste scolare); prof. Nicoleta IFRIM-Sc. Gimnaziala „Ion Creanga” Buzău, prof. Alina Ileana POPESCU (Păulești, Ploiești); Monica SOFRON –Asociatia unamitara "Codrin" si Carmen SUCIU- Asociatia umanitara "Născută Înger" (Piatra Neamț), Miorița SĂTEANU-Asociația Femeilor Bihorene; grup muzical din Finteuș condus de Mircea BELBE; Eugenia BOJIN – Padureni, Timis; prof. Tina Shubhamoorty (India), ale caror interventii si prezentari sunt menționațe în Caietul Program al Conferinței, pentru care ca in fiecare an incepand din 2007 si pana acum, am avut ca partener Compania REEA din Targu Mures.
Acte de caritate: In deschiderea evenimentului, dupa citirea mesajelor primite, conferinta a fost marcata de Spectacolul de Caritate pentru ajutorarea unui tânâr scriitor de 14 ani din Oradea, David Atilla BIRTALAN, a unei membre UNIFERO din Cahul- RM, si a copiilor si seniorilor din familii defavorizate din Piatra Neamt. La spectacol si-au dat concursul Formatia 60 Plus din Alba Iulia, reprezentantele comunei Ciugud- Alba (Mama si fiicele familiei SUSMAN), si nu in ultimul rand grupul musical condus de Mircea BELBE (comuna Finteus din Maramures).
Premiere: Câștigătorilor elevi, profesorilor indrumatori si scolilor din care provin, dar si adulților, participanti la concursurilor anuale inițiate de organizație le-au fost înmânate diplome și premii.

Intre AICI si ACOLO - Deşi cu inima împărţită și către ţinuturi îndepărtate - Diaspora şi tineretul care pleacă spre a reveni încrezători că ştiinţa însuşită prin studiu intens şi cercetare înafara României, va fi folosită în ţinuturile în care s-au născut - Țara rămâne a noastră, verticală, totem care ne menţine în viaţă oriunde ne-am afla. 

“UNIFERO există, e un organism viu care contribuie la o mai bună cunoaştere a problemelor cu care ne confrutăm, la cunoaşterea unor locuri şi a unor oameni, transmitând un mesaj de unitate şi prietenie, de respect pentru tot ce înseamnă valoare românească. (Prof. Paraschiva ABUTNĂRIȚEI, BD UNIFERO) 


Evenimentul UNIFERO onorează sărbătoarea deosebită a devenirii, 365 de zile din an, aducând împreună generaţii ale Marii UNIRI, rememorand poveşti reale de dragoste pentru Țara aceasta a noastră, România, şi salută încercările şi reuşitele tuturor celor care vin catre ea permanent. 
Notat de Prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU, Președinte și Fondator.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.unifero.net ; Facebook: UNIFERO un alt acasa pentru femei, familiile si suporterii lor