skip to Main Content

Radio Romania Mea – Carmen PANKAU

Carmen Pankau este Radio „ROMANIA MEA”
  (Articol redactat in iulie 2008 de Viorel Maier)
Exact in urma cu patru saptamani a fost transmisa editia numarul 200 a emisiunii de Radio „ROMANIA MEA” (100 de emisiuni in limba germana si 100 in romana). Iar peste sase zile, pe 4 iulie, se vor implini doi ani de la lansarea acestei emisiuni.
Eroina povestirii mele este doamna Carmen Pankau, timisoreanca,  stabilita in Germania din 1981. 
Am aflat despre existenta ei in seara de duminica 11 iunie 2006. Citeam ca de obicei pe internet ziarele care urmau sa apara a doua zi la chioscuri. In "Libertatea" am gasit un articol despre Carmen, "Profa' de romana", din care voi prelua cateva pasaje.
Astfel, ea povesteste despre greutatile vietii de zi cu zi pe care  le-a intampinat in Germania. Dar mai vorbeste si despre dragostea ei pentru Romania si limba romana. Si-a manifestat aceasta dragoste in felurite moduri, incepand cu educatia copiilor ei, cu toate ca sotul este german. "Chiar daca s-au nascut aici, copiii mei stiu romaneste. Acest lucru i-am invatat din leagan", spune Carmen cu mandrie. 
Apoi, ideea de a organiza cursuri de limba romana i-a venit din  dorinta de nestavilit de a vorbi romaneste. Cum in oraselul in care  s-a stabilit nu erau romani, Carmen s-a gandit sa-i invete pe nemti  aceasta limba - "cea mai frumoasa din lume", dupa cum spune ea, cu  lacrimi in ochi.   
"Vin nemti simpli care vor sa invete romaneste doar ca sa mai stie o limba in plus. Cel mai bun exemplu, un "colectionar" de limbi straine, originar din Elvetia. A invatat pana acum 14 limbi si acum s-a apucat si de romana".
Alti participanti la cursuri sunt interesati sa deschida o afacere in Romania si vor sa cunoasca, cat de cat, limba si obiceiurile tarii in care investesc, iar unii sunt casatoriti cu cetateni romani si vor sa-si surprinda partenerul de viata vorbind romaneste.
In timpul acestor cursuri, Carmen a avut inca o idee ca sa aduca  Romania mai aproape de inima nemtilor de rand. "Voi organiza primul  curs de "gatit romaneste". Le-am numit "Rumänische Leckerbissen" -  Delicatesuri din Romania. Ne vom aduna in cantina unor scoli din  orasul Schwäbisch Hall si din imprejurimi  si voi avea la dispozitie aproape patru ore sa gatesc ceva pornind de la zero. Adica nu ducem nimic gatit, doar carne cruda, cartofi, oua etc. Ideea este ca toti participantii sa poata urmari cum ia nastere un fel de mancare. M-am gandit sa le fac parjoale, chiftelute in foi de dafin, ghiveci de legume, lapte de pasare. Vreau sa le inchid gura celor care cred ca noi nu stim sa gatim. Din pacate, nu voi putea face ciorbe sofisticate sau sarmalute, pentru ca trebuie sa terminam totul in patru ore – si gatit, si mancat, si curatenie", isi prezinta Carmen cu entuziasm urmatorul plan. 
In incheierea articolului din 2006, Carmen marturiseste ca cei 25 de ani petrecuti in Germania au facut-o sa-si iubeasca si mai mult tara natala.
Citind toate acestea, bineinteles ca nu am putut ramane indiferent.
Asa ca i-am gasit repede pe internet adresa de e-mail si i-am scris un prim mesaj, felicitand-o pentru tot ce face. Mi-a raspuns imediat si mi-a marturisit printre altele ca din 4 iulie va initia o emisiune la Radio Sthörfunk din Schwäbisch Hall, bilingva, romana si germana. Si imi scrie Carmen, in continuare: „În acasta emisiune voi prezenta "tara mea" si fratii mei români si de alte nationalitati, asa cum sunt ei, si nu cum se crede aici. Stiri si actualitati din România si bineînteles muzica. Daca nu traiesc in România nu înseamna ca nu mai sunt românca. Proverbul "sângele apa nu se face" este cat se poate de adevarat. Voi corecta impresia germanilor despre România si voi face tot ce îmi sta in putinta sa reabilitez tara noastra frumoasa!”.
I-am raspuns ca ideia cu emisiunea este extraordinara si ma tenteaza, avand o mica experienta in domeniu. Am rugat-o sa ma primeasca drept colaborator. Nu a fost de acord, "conditionand" activitatea mea la acest proiect de acceptarea statutului de partener. In fata acestui "ultimatum" am fost obligat sa cedez. Si de atunci a inceput una dintre cele mai frumoase etape din viata mea.
In acel moment ea avea deja aprobarea Postului de radio Sthörfunk pentru o emisiune cu durata totala de o ora (prima jumatate in germana, a doua in romana), ziua de emisie (marti cu reluare miercuri) si data lansarii: 4 iulie. Postul de radio fiind local, poate fi ascultat doar pe o raza de cativa kilometri. Norocul nostru cu internetul, care ne-a permis ca emisiunea sa poata fi auzita in intreaza lume.
In decurs de numai trei saptamani am lucrat amandoi intr-o frenezie creatoare: ne-am armonizat modul de colaborare intre personalitatile noastre distincte, ne-am stabilit responsabilitatile in cadrul echipei (partea cea mai mare, mai grea cazand pe umerii lui Carmen), am gasit superba denumire a emisiunii („ROMANIA MEA”), care reflecta exact conceptia noastra, am structurat continutul fiecarei editii, ne-am documentat despre „concurenta”, surse de informatii credibile, am inceput sa strangem materiale brute, sa le redactam in romana, apoi traduse in germana (munca facuta exclusiv de Carmen), sa cautam muzica, am creat formula de inceput si de final, Jingle, am realizat flyerul, am mediatizat lansarea emisiunii si multe altele. 
Flyrul, realizat practic de catre Carmen, era un A4, full color, impartit in 3. Pe o fata era textul in germana, pe cealalta in romana. In el se prezenta scopul emisiunii: cultivarea spiritualitatii, traditiilor si a limbii romane; mentinerea identitatii culturale a romanilor din Germania si din alte tari; prezentarea Romaniei si a romanilor; informatii despre Romania (istorie, geografie, politica si economie). Publicul tinta avut in vedere il constituie germanii, precum si romanii din Germania si de pretutindeni. Principalele rubrici urmau sa fie: Romania, membra a NATO; ultimele pregatiri pentru intrarea Romaniei in U.E.; cooperare germano-romana; istoria sasilor si svabilor; 2007, Sibiul – capitala culturala europeana; muzee romanesti; Delta Dunarii – paradisul pe pamant; organizatii ale romanilor din Germania; romanii – V.I.P.-uri in Germania; interviuri cu personalitati din Germania si din Romania; manastirile Bucovinei; Constantin Brancusi – creatorul sculpturii moderne; Eminescu in limba germana; pictori germani in muzee romanesti; cetati sasesti; Biserica Neagra; precum si un mini-curs de limba romana ! Evident ca in timp au aparut subiecte mult mai multe si chiar mai interesante.
Si tot in acest flyer se gasea si un sondaj de opinie cu patru intrebari: cum vi se pare aceasta initiativa?; ce rubrici vi se par cele mai interesante?; ce alte subiecte v-ar interesa?; cum ati putea colabora la realizarea emisiunii?
Carmen si-a extins website-ul pe care il avea, www.lingua-rom.de cu pagini speciale pentru emisiune. Retineti va rog ca accesand acest site puteti asculta atat emisiunea in direct cat si ultimele trei editii arhivate. 
In 2 iulie Carmen a acordat un interviu postului de radio „Deutsche Welle” din Bonn. De asemenea a acordat un interviu domnului George Prodescu de la Radio Romania International. 
Si tot ea a realizat pentru emisiunea de debut interviuri in care dl.Mihai Botorog, Consul General la Muenchen si dl.Herrmann-Josef Pelgrim, Primarul General al localitatii Schwaebisch-Hall au adresat cuvinte de salut. 
Am stabilit exact ce va intra in prima editie, am finalizat textele, Carmen a facut probe de cronometrare ca sa nu se depaseasca timpul alocat. 
Cu o zi inainte de debut, Carmen a fost la Studiolul de radio si a facut o proba tehnica, in conditii de dotare cu aparatura precare, pentru ca emisiunea se transmitea live !
Si a venit ziua cea mare. Inimile noastre bateau la o tensiune de neimaginat. Emotii cat carul. Si asta deoarece Carmen nu mai facuse niciodata asa ceva. Nu va imaginati cum am stat eu cu urechile lipide de casti, sa prind fiecare vorba, fiecare intonatie !
Debutul a fost o REUSITA DEPLINA ! Carmen, iti multumesc.
Apoi a inceput o alta etapa, cea a muncii fara pauza (cel putin pentru Carmen), pentru ca in fiecare saptamana sa se poata auzi in eter „Buna seara. Sunt Carmen Pankau si am bucuria sa va transmit o noua editie a emisiunii de radio ROMANIA MEA”. 
In paralel cu lucrul la emisiune, ne-am pus la bataie talentul creator in conceperea logo-ului si a banner-ului. Pana la urma, amandoua au iesit superb.
Si pentru ca emisiunea transmisa in direct era deficitara sub aspect calitativ (dotarea tehnica precara a Studiolului si lipsa unui asistent ethnic), Carmen si-a asumat responsabilitatea preinregistrarii intr-un mini-studio improvizat la ea acasa. In acest mod a obtinut o crestere semnificativa a acuratetii emisiunii.
Inca din primele saptamani de emisie am simtit ca doar jumatate de ora pentru fiecare limba este foarte putin. Atunci, Carmen a obtinut de la Postului de radio ca la trei luni de la debut sa se treaca la dublarea timpului alocat, precum si la zile si ore de prime-time. De atunci emisiunea se transmite in fiecare sambata seara, intre ora 18 si 20, cu reluare duminica la pranz, intre ora 12 si 14 (orele Germaniei).
Au fost, bineinteles, si subiecte legate de personalitatile feminine. Ca sa dau doar trei exemple: Reginele Romaniei, Nadia Comaneci si Iolanda Balas.
Este momentul acum sa imi recunosc o mare vina: dupa editia a paisprazecea am iesit din aceasta colaborare, am lasat-o singura. Relatia noastra este in contnuare de prietenie, cand gasesc informatii interesante i le trimit.
In urma cu un an de zile, Carmen Pankau declara:
Am depasit de mult periaoda pionieratului. In prezent, la un an de la lansare, Emisiunea bilingva Radio „ROMANIA MEA” este ascultata “cu inima” in 49 de tari, in peste 790 orase, fapt care imi confirma necesitatea emisiunii mele. Cele mai noi tari unde suntem ascultati sunt: Albania, Emiratul Dubai, Costa Rica, Noua Zeenlanda, Australia, Liban, China si Bulgaria.Prin ea ofer, in special ascultatorilor de limba germana, o mai buna si mai corecta cunoastere a Romaniei. Am convingerea ca diversitatea subiectelor si calitatea muzicii ii va multumi pe cei mai multi ascultatori.Mi-am propus inca de la inceput sa vorbesc despre tot ce are Romania mai bun si mai adevarat, de la folclor la politica, de la istoric la inventii de top, de la stiinta la poezie, de la arta si cultura la zboruri cosmice, de la traditii la investitii. Realizez aceasta emisiune bilingva din convingere, din necesitatea de a informa cat mai bine publicul si mai ales cel strain despre Romania, tara atat de putin cunoscuta in lume. Prin emisiunea noastra bilingva de radio "ROMANIA MEA" doresc sa ofer publicului o cat mai buna si corecta cunoastere a Romaniei, a aspectelor vietii politice, culturale, economice, turistice, etc. din Romania. Ofer ascultatorilor nostri saptamanal informatii din si despre Romania pe teme din societate, stiinta, religie, tehnica, educatie, invatamant, ecologie, etc.Succesul emisiunii noastre este incununat cu mai multe parteneriate incheiate ca de exemplu: ziarul "Tribuna" din Sibiu, revista "Silex" din Sibiu, ziarul german din Sibiu:Hermannstädter Zeitung, emisiunea “Gaudeamus” a domnului profesor Alexandru Brasovean de la Postul de Radio "Eveniment" din Sibiu, Baroul de Avocati din Baden-Baden, Postul “Radio Transsylvania International” din Germania, unde emisiunile noastre sunt ascultate in direct si nu in ultimul rand cu Radio Romania International Bucuresti. Fac aceasta emisiune, evident benevol, din inima de roman, din respect pentru ascultatorii nostri, raspanditi in intreaga lume, din dragoste neconditionata pentru Romenia. De aceea, va invit sa o ascultati cu inima! 
Si pentru ca nu ii era de ajuns, de peste noua luni, Carmen realizeaza inca o emisiune, „Radio Romania Mea – PUR” care se transmite la Radio Transsylvania International, emisiuene informativa, dar accentul se pune accentul pe cultura si muzica de calitate.Asa am lansat si am promovat tinere talente, poete sau cantarete de muzica populara.
In incheiere doamnelor si domnilor, va astept anul viitor la urmatoarea Conferinta Internationala a UNIFERO, care va avea loc in Atlanta, Georgia, SUA, cu care ocazie va voi povesti cum a ajuns Carmen Pankau la editia cu numarul 300.
Pana atunci va invit sa va bucurati de emisiunea de radio „ROMANIA MEA”. 
Ascultati-o cu inima ! 
 
Viorel Maier, Israel