skip to Main Content

Maria AIFTINCAI – “Viața * Mesteșug * Cîntec” – O jumătate de secol de rapsodie

Maria AIFTINCAI “Viața * Mesteșug * Cîntec” – O jumatate de secol de rapsodie

Recenzie: prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU

Atlanta, SUA

Avind o prefata scrisa cu inima de prof. Floare CANDEA din Arad, trecerea in revista a vietii, mestesugului si a cintecului acestei romance din Bucovina, stramutata in tinuturile aradene, in comuna Vladimirescu reprezinta o cronica, un jurnal romanesc de nepieire pentru locurile unde s-a nascut , despre familie, atmosfera scolii, oamenii intilniti care i-au marcat viata nu doar prin festivaluri ci si prin prezenta si participarea remarcabila la dezvoltarea Mariei AIFTINCAI, ca fiinta deosebita, integrata in mozaicul culturii si istoriei meleagurilor romanesti.

De la Balinesti, comuna Gramesti, judetul Suceava si pina in comuna Vladimirescu, Arad, tirguri internationale si festivaluri mestesugaresti a caror linie temporala ne-o lasa in paginile cartii , prin cuvinte si fotografii, Maria ne daruieste un vitraliu al propriei credinte in sine si in locurile prin care a fost traitoare.

Cu intelepciune si discernamint, ea deschide poarta catre celulele interesante care i-au alcatuit viata pina acum: alegerea casei, neascultarea invatatoarei, apoi inscrierea copiilor la scoala din localitatea in care va lucra la Caminul Cultural. Autoarea nu omite nici amprentele timpurilor trecute, de la luarea electricitatii, folosirea cuvintului cheie “tovaras”, cresterea viermilor de matase la ordin, continuind pina cu patru ani inainte de executarea lui Ceausescu si mai departe.

Interesant este faptul ca tineretea Mariei AIFTINCAI a mers mina in mina cu deprinderea iscusintei lucrului manual, al deprinderii colectionarii de costume populare vechi, dar si a muncii la oras, la Combinatul de prelucrare a lemnului din Arad.

Odata cu iesirea la pensie in 2004, se inchide si capitolul navetei intre comuna Vladimirescu si oras, adevarata eliberare care i-a dat o mai mare mobilitate. Astfel, Maria se dedica total prezentarii culturii, traditiilor si mestesugurilor romanesti istorice.

Zbaterea continua intre dorul de acasa, nevoia de a continua asigurarea existentei prin munca (trecerea prin Italia), dar si participarea permanenta la festivaluri, au adus-o pe Maria pina in pragul celei de a 9-a Conferinte Internationale a UNIFERO Inc. din 23-25 august 2016 de la Jupiter, unde a prezentat cu maiestrie rodul unei vieti tesute cu pricepere, cantata, scrisa si purtata prin lume cu mindria apartenentei la un popor deosebit.

In portul popular bucovinean, o frumoasa romanca, exemplu pentru viitorime : Maria AIFTINCAI.