skip to Main Content

Povestea celei de-a XVII-a Conferințe Internaționale UNIFERO 2024

SUB SEMNUL REUNIFICĂRII ȘI AL UNEI ROMÂNII EDUCATE

În perioada 10-12 august 2024 a avut loc la Iași cea de a XVII-a Conferință Internațională a UNIUNII INTERNAȚIONALE A FEMEILOR ROMÂNE ( UNIFERO INC), o uniune fondată în Atlanta, statul Georgia USA, în 2007, de către prof. univ. Smaranda Cazan Livescu, în scopul de a crea punți de legătură între toate femeile române, oriunde s-ar afla, cunoașterii problemelor cu care se confruntă femeile, însușirea unor experiențe de viață cu efect pozitiv în activitatea tuturor, promovarea tradițiilor , culturii și credințelor, a istoriei poporului român, parte integrantă a unei Europe libere și prospere.

Politica organizației pe care am fondat-o, care a avut și are ca temelie  dragostea și dorul de acasă și experiențele din această a doua ROMÂNIE în care mulți ne aflăm, a fost și rămâne ROMÂNIA pentru români, oriunde s-ar afla ei. Pentru că, da, ROMÂNIA ESTE A TUTUROR CELOR CARE O IUBESC NECONDIȚIONAT! , a precizat, în caietul program al conferinței , președintele fondator, Prof. Smaranda CAZAN – LIVESCU, PhD.

De-a lungul anilor, activitatea organizației a fost recunoscută și apreciată de către înalte oficialități, alte organizații, entități culturale și educative din țară și dinafara granițelor ( Austria, Bulgaria China, Columbia, Franța, Grecia, Iordania, Italia , Israel, Maroc, Polonia, Spania, Suedia, SUA.

La această conferință, găzduită în bune condiții la Grand Hotel Traian din Iași s-au reunit participanți din țară – profesori, economiști, ziariști, scriitori, artiști – dar și din Italia, Franța, Suedia, Liban, Anglia, Republica Moldova. Au transmis mesaje de salut Geanina Abul-Haija, din parte Asociației Româno – Iordaniene pentru Cultură, Anca Cheaito – Orizonturi Românești – Liban,  Ambasadorul SUA la București, dna Kathleen Kavalec,  pr. Teodor Damian, poet , din New York, scriitor si conducator Cenaclu, Ion Anton Datcu Canada, prof. univ. Zoia Jalbă din Chișinău, Prof. dr. Ing Habil. Ruxandra Vidu, Președinte ARA – din partea Academiei de Arte și Științe Româno-Americane, Asociația Fulbright – filiala Atlanta, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Lilburn/Atlanta, SUA;  Viorel Maier din Ashkelon- Israel, din partea Asociației de Prietenie dintre Români și Evrei, scriitor prof. Ciprian APETREI, psiholog Elena Silion, prof Veronica Eftimiu, Giurgiu, din partea Comunității Albanezilor din România, Ioana Stana – Centrul Cultural Stanart, ș.a.

Lucrarile evenimentului au fost onorate printr-un salut din partea Primarului municipiului Iași, dl. Mihai CHIRICA, transmis de  doamna Adina Stoleru, PhD, șef serviciu Diaspora din cadrul Primăriei. Doamna Stoleru a apreciat activitatea organizației și pe participanți, cu nominalizări pentru contribuția la susținerea activităților , și care, de ani, realizează „o stare de bine”, după cum a apreciat prof. dr. Smaranda Cazan Livescu

În prima zi, participanții au vizitat Căminul de seniori Sfinții Constantin și Elena din Bucium, condus de Vasilica Botez, unde au donat diverse obiecte, s-au întreținut cu beneficiarii care se bucură de atenție și condiții bune de viață, de asistență medicală acordată prin mai multe cabinete de specialitate, au asistat împreună la un program muzical oferit de soții Lorraine și Marian Baicu din Franța si de atelierul de Prim Ajutor susținut de prof. Instructor Virgil MIHAILOVICI.

A urmat o vizită la „Hecuba, centrul rezidențial pentru mame și copii în dificultate (director Florina Imacu), au participat împreună cu copiii și mamele la concertul soților Baicu, momentul muzical asigurat de Matei Poleacec (Italia) , la clarinet, la un moment poetic, din volumul„ Visele pietrelor” de Alexandra Firiță (Italia) susținut de Oana Alina Poeacec, secretar general al UNIFERO. La ambele instituții s-au făcut donații din partea Unifero , iar prof. instr. Virgil Mihailovici , președintele Asociației Siguranța auto, a realizat  demonstrații de acordare a primului ajutor.

Prima seară s-a încheiat cu un concurs gastronomic Iron Chef în cadrul căruia, ca deobicei, participanții au „construit” bucate alese – jurizate și premiate de specialiști, bucate care au constituit apoi cina intregului grup.

În cadrul festivității de deschidere a conferinței, impresionante au fost interpretările imnurilor României și al Statelor Unite ale Americii de către copii – Matei Poleacec (Italia) la clarinet și Mayra Parasca, de la Palatul Copiilor din Iași. Președinta UNIFERO a apreciat Iașul ca pe o adevărată Cetate de Scaun a Culturii și diversității și a îndemnat la păstrarea filonului românesc de către toți românii, indiferent de locul unde trăiesc.

.
Elisabeta Iosif, scriitor și jurnalist din București a apreciat contribuția la revista „Cetatea lui Bucur”, al cărei redactor șef este, iar prof. Elena Mărunțelu (Conțești, Teleorman) a făcut referire la Concursul de Creație inițiat anual  de UNIFERO, și  dedicat elevilor (cls. III-XII, pe patru grupe de vârstă) la care au participat peste 300 de elevi din toată țara, lucrările fiind calitativ superioare altor ani, pentru care au fost felicitați și acei profesori a căror îndrumare a fost vizibilă.

Lucrarile Conferinței s-au bucurat de prezența stației de televiziune TELE M al cărei Director, Petru Frăsilă, a discutat cu participanții.

Anca Cheiato, președinta Asociației România Levant din Liban, s-a referit la revista„ Orient românesc” pe care o conduce prezentând și activitățile organizate de asociație pentru cunoașterea și promovarea culturii și civilizației românești.

Delia Prada din Suedia a subliniat că există o chemare a pământului natal, că nu se poate uita „locul unde te-ai născut, unde sunt părinții și profesorii care te-au format” și, că împreună cu soțul său, Fernando Prada (fost student al Universității Politehnice Iași), promovează cultura, tradițiile și generozitatea românească, acolo unde se află acum.

Un impresionant Spectacol de Caritate a fost susținut de soții Baicu, prin muzică din România și din Franța, din timpuri și genuri diferite, de Matei Poleacec (cursant la Milano în două forme de învățământ muzical), de foarte talentații elevi Mayra Parasca, Maia Crudu, Eliza Spiridon, Teodora Luncanu, Camasis Hrib din cadrul Centrului de excelență de la Palatul Copiilor din Iași – îndrumați de prof. Anca Apetroaie, iar soții profesori Elena și Cătălin Mărunțelu au prezentat o suită de dansuri din Teleorman.

La această a XVII-a Conferință a organizației, a fost lansat Manualul UNIFERO „Limba Română, Cultura, Tradițiile și Istoria României – Pașaport Global Identitar”, realizat și conceput sub îndrumarea prof. dr. Smaranda CAZAN-LIVESCU, împreună cu un colectiv din care au făcut parte: Oana Poleacec, Elena Mărunțelu, Mirela Penu, Dana Filipeanu, Lucian Livescu, dr. Mihai Ganea, Viginia Paraschiv, Victoria Stratan, Robert Gheciu, Magda Pîrlea, Maria Visoschi. Acest manual „ altfel” reprezintă un foarte prețios îndrumar pentru cunoașterea României și a limbii române, a culturii și istoriei noastre, el fiind editat în patru limbi (Engleză, Română, Italiană și Franceză), incitând la asumarea identității noastre. Această apariție a fost foarte apreciată de către participanți.

O parte consistentă din cadrul lucrărilor conferinței au constituit-o dezbaterile pe teme de mare interes și de actualitate, vizând promovarea valorilor românești, a unor obiective turistice din țară, dar și scoaterea în evidență a problemele cu care se confruntă educația și școala în țară vizând si copiii/tineretul din comunitățile românești din diaspora de pe tot globul.

Libertate, activitătțile de voluntariat, rolul și importanța femeilor în societate și familie, abuzurile și violența împotriva acestora au fost de asemenea discutate.

Prof. Dr. Victoria Stratan, conferențiar la Facultatea de Științe ale Educației la Universitatea din Chișinău a prezentat proiectul transdisciplinar Cu glorie, prin istorie”, în care sunt antrenați copii și tineri din țară și din Republica Moldova, determinându-i să cunoască sate și orașe, oameni și preocupările lor, pagini de istorie. „Învățăm împreună să educăm tânăra generație într-o lume în schimbare, menținându-ne în același timp identitatea”, a subliniat prof. Stratan.

Drd. Elena Chiriac din Brașov a promovat obiectivele turistice ale județului, cu sprijinul tânărului Robert Gheciu, specialist în domeniul vizual, care a asigurat suportul tehnic al conferinței și care a ales cele mai spectaculoase imagini, menite să fim mândri că avem asemenea frumuseți.

Annie Kendal din Londra, Presedinta a organizației Steps to Success Academy / Pas cu Pas înființată in mai 2016, a prezentat preocupările sale și activitatea organizației în domeniul educației copiilor români din această capitală unde comunitatea este destul de mare, menționând reușitele participări la Taberele„ Arc” de la Sulina și Sângeorz Băi, organizate și cu sprijinul Departamentului pentru Românii dinafara granițelor. Acestea toate contribuie la păstrarea identității naționale.

Rolul UNIFERO și statutul său au fost prezentate de Oana Alina Poleacec într-un mod original, printr-un joc interactiv de cunoaștere și autocunoaștere, cu sublinierea importanței comunicării interumane. Tema „ Femei în funcții publice” a fost  prezentată de dr. Diana Păunoiu, cercetător științific III la Institutul de Cercetări Socio Umane din Craiova, personalitatea vizată fiind Elena Farago, rolul său în dezvoltarea fundației Alexandru și Aristia Aman”, ca director al acesteia timp de 30 de ani.

Conferențiar dr. Veronica Mihalache, Universitatea București , a susținut tema „De la controlul sexualității la autocontrolul sexualității” o problemă cu care se confruntă părinții și școala deopotrivă.

Prof. Smaranda Livescu a vorbit despre libertate, despre necesitatea de a învăța să fim liberi și egali în drepturi, despre spiritualitate și aplicarea acestora inclusiv în crearea lecțiilor, structura acestora și implicarea elevilor/a studenților in activitățile curiculare de fiecare zi.

VOLUNTARIATUL care constituie obiectivul permanent și foarte important  al activității organizației a fost prezentat cu detalii astfel: prof. Elena Mărunțelu, Secretar Educație în BD UNIFERO Inc., voluntar în cadrul centrului „E.G.A.Lal Crucii Roșii din Alexandria, Teleorman, a vorbit despre activitățile desfășurate, prin care se asigură sprijin și care educă 60 de copii aflați în dificultate, în situații defavorizate.

De asemenea, profesor Oana Poleacec a oferit exemple din activitatea Ligii Italiene pentru Prevenție, care devoltă programe de formare și exemple pozitive.

Cătălin Mărunțelu, prof. la Liceul TehnologicNicolae Bălcescu din Alexandria, in power pointul realizat, s-a referit la un flagel care cuprinde îngrijorător generația tînără Traficul și consumul ilicit de droguri”, subliniind metodele de prevenție.

Despre rolul femeii în societate și familie a vorbit Dana Filipeanu, din București iar Asist. universitar Magda Pîrlea de la Facultatea de Agronomie din București a prezentat oportunitățile pe care le oferă tinerilor această instituție de învățământ .

Jurnalistul Lucian Livescu a intervenit cu completări în cadrul unora dintre dezbaterile pe teme de educație și restructurarea acesteia în concordanță cu actualele cerințe pe plan mondial.

Scriitoarea Mirela Penu, București, a subliniat contribuția UNIFERO la promovarea spiritualității și identității naționale.

Prof. Paraschiva ABUTNĂRIȚEI,  a adus în discuție colaborarea cu entități culturale care sprijină activitatea de creație și valorile ce ne definesc ca români, legătura cu românii din comunitățile românești dinafara granițelor: Societatea Scriitorilor fără Frontiere (cu revista„ Moldova literară”), Societatea Scriitorilor Bucovineni, cu revista„ Bucovina literară”, filiala „Arboroasa” Vatra Dornei a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”.

În cadrul Târgului de carte” au fost lansate mai multe cărți și reviste ale unor autori din cadrul comunității albaneze – române, ale autorilor Laura Nureldin, Mirela Penu, Lorraine Baicu, Elena Mărunțelu, Alexandra Firiță, Paraschiva Abutnăriței, Smaranda Livescu alias Mada CAZALI.

S-a organizat o expoziție cu lucrări de artă plastică realizate de elevi. Au fost premiați finaliști ai concursului de creație, s-au acordat diplome de onoare și excelență unor personalități care au contribuit la promovarea valorilor românești și la buna desfășurare a actualei conferințe.

În cadrul lucrărilor conferinței au fost exprimate mai multe propuneri, s-au desprins concluzii, care vor fi inserate în Rezoluția din acest an, aceasta urmând a fi înaintată forurilor decizionale din domeniile aferente, contribuind la realizarea unor progrese în domenii care interesează toată societatea românească, pe românii de pretutindeni.

UNIFERO – pe mai departe!

A consemnat Paraschiva Abutnăriței, Filiala Iași a UZPR