skip to Main Content

Paraschiva ABUTNARITEI

Mergând de mână prin Bucovina

Cine este Paraschiva ABUTNARITEI din Vatra Dornei? Iata citeva date despre aceasta profesoara si scriitoare pentru care cuvintul pensie nu exista datorita implicarii ei permanente in viata romaneasca pe toate pliurile societatii noastre din Tara dar si dinafara.

Iata deci pe scurt cu ce se ocupa profesoara ABUTNARITEI:

Președinte al Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” din 2004, Secretar al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor din 2005, membră a Ligii Scriitorilor – Filiala Iași – Moldova – din 2010 si a Societăţii Scriitorilor Bucovineni – din 2012, membra a Uniunii Internationale a Femeilor Romane Inc. (UNIFERO) din 2007, al carei Secretar General devine din 2013, membră a Cenaclului „Nectarie” (Vama), filială a Academiei „Păstorel” – Iași, din 2011.

Dar nu acestea sint toate preocuparile ei. Pe agenda de viata sint si implicarile permanente pentru schimbarea in bine a vietii tuturor ca Secretar General al Uniunii Internaționale a Femeilor Române la ale carei Conferinte Internationale anuale asista, sustine si dirijeaza module despre educatie, participind si ca membru al Juriului Concursurilor initiate de organizatie, deschise elevilor si adultilor

Ca membră a Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina, din 2012, redactor la revista „Moldova literară” din 2011si Redactor al ziarului „Monitorul de Dorna” din 2011, doamna profesoara a exersat permanent vibratia si aplecarea spre scris, cristalizata in carti caleidoscop al micro si macrocosmosului cultural si istoric romanesc nu doar din Tinutul Dornelor dar si de peste Prut.

Volume de poezie si monografii, prezentari de carte si prezente cu articole in mass media romaneasca o situeaza pe prof. Paraschiva ABUTNARITEI pe un loc de prim rang in miscarea nu doar feminina ci si profesionala a acestor ani.

Dovada cea mai recenta pe care o lasa spre viitorime, cartea „Artele in Dialog- Sarbatori ale Spiritului – reprezinta trecerea in revista a „bogatiilor spirituale autentice” revelate prin comunicare si cunoasterea astfel a valorilor autentice.

Cartea este o invitatie de a ne aseza la masa intilnirii artistilor apartinind unei mari zone de creatori care devin atemporali prin refuzul de a se face vizibili prin raspindirea prin scrieri a unor energii negative despre cosmosul romanesc din care ne aflam ca planete umane.

Astfel raminem frumosi asemeni inaintasilor care ne-au lasat constelatii diamantine de creatori.

Felicitari autoarei acum si pe mai departe!

Pof. Smaranda LIVESCU

Presedinte si Fondator UNIFERO Inc.

Freelance writer