skip to Main Content

Viena – Zile românești la Viena 2013

Zile romanesti la Viena

Cele 3 zile romanesti de la Viena au debutat  în ziua de 10 mai 2013 cu deschiderea lucrărilor celei de a 6-a Conferinţe a Uniunii Internaţionale a Femeilor Romane,  UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României  in Austria.

Conferinta, dedicata anului 2013, an european al cetatenilor si drepturilor lor, importantei educatiei pentru femei, si-a desfasurat activitatile in perioada 9-12 mai, la Viena, Austria sub tema : Femeile Romane, Cetateni Globali, Ambasadori ai Vietii si Pacii Tuturor”– pentru Sanse Egale prin Educatie intr-o Europa Unita.

Cu aceasta ocazie, Ambasada Romaniei din Viena si-a deschis portile romanilor veniti atit din Austria, Anglia, Franta, Germania, Italia si SUA, cit si acelora care s-au deplasat din diferite colturi ale Romaniei (Bucuresti, Drobeta-Turnu Severin, Galati, Botosani, Dorohoi, Piatra Neamt, Vatra Dornei, Reghin, Timisoara).

In deschiderea evenimentului, doamna ambasador Silvia Davidoiu, şeful misiunii diplomatice, a susţinut o alocuţiune de bun venit si de apreciere a activitatii organizatiilor romanesti.

A fost citit si salutul ambasadorului român la Praga, doamna Daniela Gitman.

Prezentarea participantilor a fost facuta intr-un stil spumos si lejer de catre  doamna profesor Smaranda Livescu, fondatoarea UNIFERO, care prin sensibilitatea si personalitatea sa a creat o atmosfera calda si cordiala, extrem de prietenoasa.

Dupa prezentarea participantilor, personalitati din elita feminina a culturii romanesti din Romania cit si a Diasporei din strainatate.

Un moment emotionant a fost creat de micuta Ioana Barbuliceanu, sosita la Viena tocmai din Costinesti, pentru a transmite mesajul de salut al copiilor romani. Cu un glas cald, dar ferm  ea a cintat prima strofa a Imnului National al Romaniei; emotia a fost vizibila in ochii celor prezenti care i s-au alaturat, in picioare. A urmat apoi imnul Austriac.

Au rostit cuvinte de salut prof. Paraschiva Abutnaritei, Secretar General II, Presedinte organizatia „Arboroasa”, Vatra Dornei, Romania, dr. Iordan Gogleaza, Centrul Cultural Koln, Germania, ing. Carmen Chiorean, societatea de instrumente muzicale „Hora” din Reghin, si s-au transmis mesaje din partea primăriilor si a organizatiilor din Iaşi, Vatra Dornei si Piatra Neamt şi Alpharetta (SUA), reprezentantele filialelor UNIFERO, doamna Sisila Duldurescu (Franta) care a rememorat importanta zilei de 10 mai in istoria Romaniei,  avocat Maria Siha (Membru in Biroul Director al UNIFERO), Silvia Dumitrache, presedinte organizatia ADRI, Milano, Italia.

Au fost prezenti si presedinti si reprezentanti ai altor organizatii culturale: doamna Sifora Sava, organizatia „Hora” din Viena, ing. Norica Godja, organizatia „UNIREA”, Austria, poeta Gabriela Costescu , Creneluri Sighisorene, Elisabeta Iosif, Cetatea lui Bucur, Uniunea Scriitorilor, Bucuresti, Mihai Anthony, jurnalist, corespondent al ziarelor romanesti Adevarul si Cronica Romana Viena, Ioan Godja Presedinte al Radio TV Unirea, Wiener Neustadt, Austria, Geanina Vasnic si Adrian Vasnic, organizatia CREED, tinarul voluntar pentru Conferinta Marius G. Popa,  Piatra Neamt, reprezentante ale profesorilor si educatorilor din Drobeta-Turnu Severin si Bucuresti (Mihai Ungureanu), prof. Maria Visoschi si prof. Ioan Visoschi, Valenii de Munte, Mariana Oprea prof. Psiholog, Calarasi, Daniela Tomniuc, Dorohoi, Minodora Topala, membru in BD UNIFERO, Botosani, organizatii de femei romane si comunitati romanesti din Anglia, Austria si SUA.

Au fost primite cuvinte de apreciere si support din partea organizatiilor LARG (Germania, Presedinte Emil MATEIAS), ASOCIATIA STIINTIFICA pentru CONSOLIDARE MEDIU ASOCIATIV, Timisoara (A.S.C.M.A- Sevastian BALESCU, Ramona POPOVICI si Simona SARBU), El Occidente Rumano” si FEDRO din Spania si, nu in ultimul rind, din Basarabia, salutul prof. Zoia Jalba din Chisinau, Basarabia.

Remarcabila, la acest eveniment, a fost grija deosebita pentru promovarea copiilor şi adolescenţilor romani talentati.  Astfel asistenta a avut posibilitatea sa admire picturile din expoziţia vernisata in aula ambasadei la care au fost expuse lucrari ale tinerilor  care au fost premiti la concursul UNIFERO, ocupind un loc de cinste linga acelea ale pictoritei deja de renume Victorita Dutu, Bucuresti si ale elevului artist Daniel Iftodeanu, Botosani. De mare atractie a fost si expozitia de costume populare adusa de prof. Daniela Tomniuc din Dorohoi.

In acelasi context, au fost ascultate cintaretele eleve Morena Bancescu si Ioana Barbuliceanu. Cantecul „ROMANI PENTRU ROMANI” pe versurile poetului Adrian Paunescu, pe muzica lui Andrei Paunescu, a fost interpretata  tot de micuta Ioana.

Au fost decernate premii pentru concursurile de creaţie literară şi de artă plastică.

O apreciere deosebita trebuie acordata elegantei desfasurarii evenimentului, care a fost urmat de o masa festiva.

Lucrările pe module ale conferinţei au continuat la A&O Wien Stadthalle, si au fost deschise cu poemul mesaj „Inca imi pasa” trimis de matematician Monica Scridon din Cluj, membra in BD Unifero, Presedinte al SOROPTIMIST International, Romania.  Comunicatele si dezbaterile s-au prelungit pana seara tarziu, ca urmare a interesului participantelor fata de subiectele prezentate., despre Femeile Romane– active pentru apărarea drepturilor omului şi păcii, Educaţia continuă – o nouă şansă, Tineret, copii singuri, mame dezrădăcinate (Silvia Dumitrache, proiectul „Te iubeste mama”, Dorina Paicu, programe de recuperare -„Mame si copii singuri si programele de recuperare in zonele rurale”, Poiana Stampei. De o tinuta aparte, a fost prezentarea vietii si contributiei omului de stiinta Ana Aslan, adusa in fata participantilor de  dr. Simona Fuchs din Viena.

Surpriza oferita de Preşedintele Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA” domnul Ioan Godja in onoarea doamnelor si a domnilor prezenti, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Tara si din Diaspora, a fost un recital de vioara sustinut de tanarul violonist de exceptie Tudor Andrei, care ne reprezinta tara cu onoare la Viena. Urmind concertului de vioara, doamna ing. CARMEN CHIOREAN, reprezentanta a renumitei fabrici de instrumente muzicale „HORA”din Reghin, a daruit 3 viori si trei xilofoane pentru a oferi o sansa copiilor romani talentati, dar defavorizati.  Instrumentele au plecat spre comuna Poiana Stampei si spre Timisoara, altele urmind sa fie transmise ulterior.

In final, in onoarea senioarelor doamne cu spirit tanar,  s-a ciocnit un pahar cu vin romanesc. Au fost recitate poezii ale creatoarelor Ionela Flood din Anglia si Gabriela Costescu din Sighisoara. Au fost prezentate aparitii noi de carte ale membrelor si simpatizantelor UNIFERO – Sisila Duldurescu, Maria-Zoe Ionescu (Franta), Paraschiva Abutnaritei, Aldona Patras, Violeta Gherman (Romania), Smaranda Livescu (SUA), Madeleine Davidzon, Elena Saffer (Israel) si revistele Cetatea lui Bucur, Creneluri Sighisorene (Romania) si Vocea Ta (Ionela van Rees Zota, Asii Romani,  Nurnberg, Germania).

La aceste evenimente au mai participat reprezentanti ai presei din Romania si din Diaspora, reprezentantele delegate ale „Departamentului de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni” din cadrul MAE. De  remarcat prezenta echipei de realizatori de la TVR International, condusa de doamna director Beatrice Comanescu, si Radio Romania International.

UNIFERO a fost prezent la Festivalul Poarta Maramuresana ca partener in desfasurarea evenimentului aflat la a 7-a editie, eveniment pentru a carui desfasurare au colaborat Ambasada Romana la Viena si Radio TV Unirea, romani si romance din comunitatea austriaca, membri UNIFERO, artisti din Romania si Austria.

Toti participantii care au luat cuvantul in cadrul deschiderii Conferintei dar si a diverselor module de lucru, au dezbatut probleme interesante si si-au arătat disponibilitatea de a pune umărul la rezolvarea acestora, fie ca ele s-au referit la situatia  copiilor rămaşi in România care au mame plecate în occident pentru a-si sustine familiile, la cautarea unor modalitati de rezolvare sau chiar intimpinare a traumelor duble pe care le sufera femeile aflate in aceasta situatie; s-au discutat rolul femeii in societate, vocile femeilor in spatiul cultural in care triesc, importanta educatiei pentru femeie si familie, subliniindu-se in acelasi timp importanţa educării elevilor către cercetare şi corectitudine.

A fost anuntat viitorul proiect UNIFERO Inc., Caravana „Viata este si pentru tine” care se va desfasura in zonele rurale ale Romaniei si care va adresa probleme legate de sanatatea femeilor si a famiiilor acestora.

S-a stabilit ca viitoarea Conferinta UNIFERO sa se desfasoare in August 2014 la Timisoara.

UNIFERO multumeste partenerilor si sponsorilor sai: Ambasada Romaniei de la Viena, RadioTV Unirea din Wiener Neustadt- Austria, REEA, Revista Formula AS –Romania, Fabrica de instrumente muzicale „HORA”din Reghin si tuturor celor care si-au adus aportul la desfasurarea Conferintei UNIFERO 2013.

Frederica Dochinoiu, redactor veteran la RRI sectia engleza, Romania