skip to Main Content

Povestea Conferintei Unifero 2023

A XVI-a Conferinta Internatinala a UNIFERO Inc., organizatie nonprofit si non guvernamentala, inregistrata in anul 2007 la Biroul Secretarului de Stat al Statului Georgia, SUA si activa in toti acesti ani, si-a inchis lucrarile.

Evenimentul a avut o incarcatura emotionala si o tinuta profesionala deosebite! Mesajele de salut (Alex Cetateanu ) primite ne-au adus intelegerea ca trecerea noastra prin aceste timpuri nu ramane neobservata. Lyana GALIS povestind cu noi pentru azi, pentru maine!

Cu aceasta ocazie multumesc Iasului si doamnei doctor in drept international- anti terorism, Adina STOLERU – director al Departamentului pentru Diaspora din cadrul Primariei orasului care cu atata gentilete ne-a acordat suportul neconditionat pentru desfasurarea celei de a XV-a Conferinte UNIFERO 2022 in orasul vesnic tanar.

Participantii, personalitati ale invatamantului, ale lumii artistice si culturii, elevi si studenti, artisti, scriitori, edituri atat din Romania cat si din Franta, Italia, Germania, Olanda, Statele Unite au realizat impreuna o regala pentru minte si suflet, care poate servi drept punct de pornire si exemplu pentru alte proiecte – pentru alte organizatii.

Multumim Vasile LUPASC, Valeriu AJDER, Coca POPESCU , Iris Iris, dar si Maxim BELCIUG pentru muzica si poezie – momente nu usor de uitat.

Prezentare si prezenta cu har in si pentru cunoastere au avut Prof. Dr. Mihai GANEA si prof. Virginia PARASCHIV din Baia Mare.

Academia „Educatia fara Frontiere” din Chisinau prin reprezentantii sai prof. dr. Victoria STRATAN si prof dr. Eduard COROPCEANU este un exemplu de reusita pentru mai departe.

Prof. dr. Alexandru STEFANESCU purtator de salut al Targovistei. Multumim pentru efort. Prof. Elena CHIRIAC din Brasov. Mihaela DESPAN. Prezentari complete, sustinute de cercetare a celor mai noi metode si metodologii in predare, inn abordarea educatiei.

Organizatiile prezentate succint de dna Paraschiva ABUTNARITEI din Vatra Dornei si Annie KENDAL din Londra, indeamna la crearea de proiecte si network pentru mai departe, pentru mai bine!

In acelasi rand cu autori si scriiturile lor, ne-a imbogatit imaginatia si micuta artista in plastilina, Beatrice HUMINIUC (Roxana Huminiuc).

Un Targ de Carte bogat – Editura Coresi – prin Gina MICLOS – si romanele politiste semnate Mada CAZALI, EIKON , Rhea si REEA – prezentarile cartilor aduse catre noi si din Italia de Oana POLEACEC, si de neobositul scriitor si „culegator” de Povesti Calatoare – Ciprian APETREI, Valer CUTITAR ( Jurnal de emigrant), Elena MARUNTELU cu povestiri „pentru strengari mai mari” – toate au intarit bucuria cartii reale! In acelasi „raft”, reviste frumoase prin bogatia gandurilor inscrise in vocale si consoane – Cetatea lui Bucur – dna Elisabeta IOSIF, Cronica noua – Iasi, pagini din Transilvania si nu in ultimul rand Revista comunitatii albaneze de la noi, prezentate de prof. Mihaela Veronica Eftimiu si cate alte comori … au completat bucuria acestor zile

Chiar daca doar in suflet, UNIVERSUL la FEMININ emisiune realizata de Serena ADLER ne indeamna la reflectii.

Prezentari succinte dar pline de energie axate pe problemele de astazi- cum ar fi Traficul de persoane si importanta pregatirii parintilor, au fost cele ale prof. Elena MARUNTELU, redescoperiri din timpuri trecute (Memorandistii) au prezentat si prof. dr. Conf Anca SIRGHIE) , apoi prof Smaranda LIVESCU (Romanul „VIOLA” de Mihai GANEA si Virginia PARASCHIV).

Mirela PENU, care de ani urmareste povestea unor lacrimi putin cunoscute , dar si prezenta lui Evelyne CROITORU, au adaugat diamantelor spirituale pe care iata ca UNIFERO le recunoaste si aici.

Nu in ultimul rand, indemnul spre istoria noastra facut prin carti si film de neobositul cautator Vasile LUPASC il vom lua cu noi.

Ia prezentarea din domeniul Psihiatriei realizata de dr. psihiatru Ioana SILION a raspuns multor intrebari pe care unii dintre noi nu au curajul sa le pronunte in nalte circumstante.

Multumim prof. Luiza CRISTEA pentru participare si mentionarea lui catre noi. Multumim Dana FILIPEANU si Tudor PENU pentru implicare. Doina Strasszer si familia prof. Maria si Ioan VISOSCHI, Elena CROITORU (Brasov). TUTUROR!

Manualul PENTRU COPIII SI TINERETUL ROMAN, NASCUTI SI/SAU CRESCUTI INAFARA TARII, in a doua Romanie impropriu numita DIASPORA, a fost finalizat si urmeaza a fi tiparit.

Si cum tineretul este cel care va duce mai departe ce incercam noi, UNIFEROINELE si UNIFEROINII, – sa mentinem spre neuitare- trebuie sa recunoastem meritele tinerilor membri Magda PIRLEA si Robert GHECIU. Si ar mai fi multe de spus.

Langa ei, cei trei premianti elevi- Alexia Albu si Stefan Alexandru insotiti si indrumati de prof. Dana PARVULESCU, Director al Colegiului national unde se pregatesc ei, dar si tanara absolventa de gimnaziu din Bucuresti, Luana Francesca POPP.

Va asteptam sa fiti cu noi in procesul de recunoastere a calitatilor/ doleantelor / proiectelor pe care impreuna sa le dezvoltam. Cu drag de Tara, cu drag de ai nostri, oriunde ne-am afla! DIASPORA este acasa!